Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi

2022 YKS Başvuruları Başladı!

2022 YKS Başvuruları Başladı!

18-19 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleşecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için adaylar başvurularını, 11 Şubat -  07 Mart tarihleri arasında yapabilecekler.

Adaylar, sınav başvurularını Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) Başvuru Merkezleri aracılığıyla, 11 Şubat tarihinde başlayıp, 07 Mart 2022 tarihine kadar yapabilecekler. Başvurular, ÖSYM’nin sitesinde yer alan aday işlemleri kısmından gerçekleşecek. Fotoğrafı olmayan adayların ise ÖSYM başvuru merkezlerine giderek başvuru yapmaları gerekiyor.

Adaylar, TYT, AYT, YDT sınav ücretleri için her birine ayrı ayrı olacak şekilde 115,00 TL ödeyecekler. Ödeme işlemleri en geç 08 Mart 2022 tarihine kadar yapılabilecek.

 

YKS Tarihleri

YKS sınavı 18-19 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleşecek. İlk oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) 18 Haziran Cumartesi günü, ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ise 19 Haziran 2022 Pazar günü gerçekleşecek. 19 Haziran Pazar günü öğleden sonra Yabancı Dil Testi (YDT) sınavları gerçekleştirilecek.

Geçtiğimiz yıllarda 135 dakika olarak gerçekleşirken TYT Sınavı, bu sene 30 dakika daha arttırılarak 165 dakikaya çıkartıldı.

 

2022 YKS Barajı Kaldırıldı

TYT puan türünde 150, AYT puan türünde 180 olan baraj puanı bu sene, ÖSYM tarafından alınan karar ile kaldırıldı. Adayların TYT puan türünün hesaplanması için Türkçe Testi veya Temel Matematik Testinden 0,5 ya da daha fazla ham puan almış olması gerekiyor. ÖSYM’nin yayımladığı kılavuzda yer alan bilgiye göre TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve YDT sınavlarına girmiş olsalar da EA, SAY, SÖZ, DİL puanları hesaplanmayacak.

AYT’de puanının hesaplanmasına kaynaklık eden 2 testin en az birinden 0,5 net çıkaran adayların ham puanları hesaplanacak ve ham puanlarına eklenecek orta öğretim başarı puanları sonrasında adaylar oluşan puanları ile tercih yapma hakkına sahip olacaklar. 

Geçtiğimiz senelerde uygulanan 200 ve üzeri puanı kullanılması kuralı, 2022 YKS’den itibaren kaldırıldı. Ancak 2021 YKS’deki 200 ve üzeri puanlar bu yıl son kez kullanılacak.

 

Fakültelerin Başarı Sıralama Koşulu Değişmedi!

ÖSYM tarafından alınan karar ile baraj puanı kaldırıldı, ama bazı fakültelerdeki başarı sıralaması koşulu değişmedi. Tıp Fakültesi için en düşük 50 bin; Diş Hekimliği için en düşük 80 bin; Eczacılık Fakültesi için en düşük 100 bin; Hukuk Fakültesi için en düşük 100 bin; Mimarlık programları için en düşük 250 bin; Mühendislik programları için en düşük 300 bin; Öğretmenlik programları (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dahil) için en düşük 300 bin başarı sırası şartı aranmaya devam edilecek.

Bu programları tercih edecek adaylar, ilgili puan türünde belirlenen en düşük başarı sırasına göre tercihlerini yapabilecekler.

 

Özel Yetenekle Tercih Yapacaklar Adaylar

Geçtiğimiz senelerde Özel Yetenekle Tercih yapan adaylarda geçerli olan 150 barajını geçmiş olmak koşulu, baraj puanlarının kaldırılması ile ortadan kalktı. Adaylar başvurularını özel yetenekle öğrenci alan üniversitelerin belirlemiş oldukları kurallara göre yapacaklar. 

Yüksek Öğretim Kurumları Sınav Kılavuzu