Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi

Adaylar 2020 YKS’de en çok neleri merak ediyor?

Adaylar 2020 YKS’de en çok neleri merak ediyor?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, (ÖSYM) 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sıkça sorulan sorular ve cevapları yayınladı. ÖSYM’nin özet olarak hazırladığı 78 soru ve cevap aday öğrencilerin merak ettiği sorulara yanıt veriyor.

Üniversite hayali kuran iki buçuk milyondan fazla aday için zaman daralıyor. Adaylar, başvuru işlemleri ve sınava ilişkin bilgileri merak ediyor. ÖSYM, 2020 YKS sıkça sorulan sorular ve cevapları yayınladı. İşte, YKS ile ilgili merak edilenler, başvuruda gerekli belgeler, YKS oturumları, YKS barajları ve daha fazlası haberimizde…

YKS ile ilgili merak edilenler…

Sınava başvuru işlemi nereden yapılır?

Başvuru, bireysel olarak internet aracılığıyla ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr adresinden) veya ÖSYM Başvuru Merkezlerinin birinden yapılabilir.

Sınava başvuruyu, bireysel olarak ÖSYM aday işlemleri sisteminden nasıl yapabilirim?

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, T.C. Kimlik Numarası ve şifreleri ile ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr bireysel olarak başvuru yapabilirler. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adayların, ÖSYM Başvuru Merkezlerinin birinden başvuru yapmaları gerekmektedir.

Bir başvuru merkezinde YKS başvuru işlemi yapacak adayların bizzat kendisinin başvuru merkezine gitmesi zorunlu mudur?

Evet, zorunludur. Adayın fotoğrafının çekilmesi gerekmektedir.

BAŞVURUDA GEREKLİ BELGELER NELER?

Başvuru merkezine giderken adayın yanında bulundurması gereken belgeler nelerdir?

Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş 2020-YKS Aday Başvuru Formu ile Nüfus Cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı gerekmektedir. (Nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport dışında; — Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar, — Pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı, — T.C. Kimlik Kartı edinme sürecinde İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar geçerli olan “fotoğraflı, imzalı-mühürlü, barkodlu-karekodlu” veya “fotoğraflı, barkodlu-karekodlu” Geçici Kimlik Belgesi’nin geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilir.)

SINAV ÜCRETLERİ NASIL ÖDENECEK?

Sınav ücretleri nasıl yatırılacaktır?

YKS’ye başvuran adaylar seçmiş oldukları oturumlara bağlı olarak sınav ücretini kılavuzda belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin https://odeme.osym.gov.tr internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklardır. 

Sınav/başvuru ücretleri ne zaman yatırılır?

YKS için başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra sınav/başvuru ücreti yatırılır.

Sınav/başvuru ücretleri en son ne zaman yatırılabilir?

Sınav/başvuru ücreti ödeme için son gün 4 Mart 2020 tarihidir.

6 Şubat-3 Mart 2020 tarihleri arasında 2020-YKS başvurumu yapamadım, ne yapmalıyım?

6 Şubat-3 Mart 2020 tarihleri arasında 2020-YKS başvurusunu yapmayan/yapamayan adaylar, geç başvuru günlerinde (18-19 Mart 2020 tarihlerinde) 2020-YKS başvurularını yapabileceklerdir. Geç başvuru günlerinde yapılan başvurularda sınav ücreti, geç başvurunun yapıldığı gün başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra sadece ÖSYM’nin https://odeme.osym.gov.tr internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile geç başvuru günlerinde yatıracaklardır. Bankalardan ücret ödemesi yapılmamalıdır.

Başvuru süreleri içinde başvurumu yapamadım tekrar başvuru hakkı verilecek mi?

Hayır. Geç başvuru günleri dahil başvuru süreleri tamamlandıktan sonra sınava başvuru kesinlikle alınmayacaktır.

YKS OTURUMLARI NEDİR?

Sınav oturumları nelerdir?

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT): YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tüm adaylar için zorunludur (2019-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2020- TYT’ye girmeden YKS’nin diğer oturumlarına girebileceklerdir.).

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT): İsteğe bağlıdır.

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT): İsteğe bağlıdır.

YDT hangi dillerde yapılacaktır?

Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Yabancı dil oturumunda her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya, başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.

Yurt dışından başvuru yapılabilir mi?

Evet yapılabilir. Başvuruların yapılacağı tarihler arasında eğitim, tedavi vb. nedenlerle yurt dışında bulunduğu için (KKTC ve Kırgızistan-Bişkek hariç) başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayanlar, başvurularını kılavuzda açıklandığı şekilde yapabilirler. 

Adaylar sınava girerken yanlarında hangi belgeleri bulundurmak zorundadır?

Adayların sınava girerken aşağıda belirtilen iki belgeyi yanlarında bulundurmaları zorunludur:

İlgili oturuma ait Sınava Giriş Belgesi (SGB) Nüfus Cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı (Nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport dışında; Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar, Pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı, T.C. Kimlik Kartı edinme sürecinde İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar geçerli olan “fotoğraflı, imzalı-mühürlü, barkodlu-karekodlu” veya “fotoğraflı, barkodlu-karekodlu” Geçici Kimlik Belgesi’nin geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilir.)

Sürücü belgesi, meslek kimlik kartları ile sınava girilebilir mi?

Hayır, girilemez. Sürücü belgesi, Meslek kimlik kartları, öğrenci kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler, sınava giriş için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilmez.

YKS’de hangi testler yer alacaktır?

TYT’de Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır.

AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır.

YDT’de ise, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça testleri yer almaktadır.

2020-YKS ne zaman yapılacak ve testlerin süresi ne olacaktır?

TYT: 20 Haziran 2020 Cumartesi, 135 dakika

AYT: 21 Haziran 2020 Pazar, 180 dakika

YDT: 21 Haziran 2020 Pazar, 120 dakika

Sınav binasına en geç saat kaçta girilebilir?

Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat 10.00’dan sonra; öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmazlar.

Sınava Giriş Belgemi nasıl alabilirim?

Sınava başvuran ve sınav ücretini yatıran adaylar, Sınava Giriş Belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebilirler.

Sınava gireceğim binada eşyamı emanet edebilir miyim?

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmaz. Bu nedenle adaylar, kılavuzda belirtilen yasaklı maddeleri sınav binalarına getirmemelidir.

Meslek yüksekokullarında bir program tercih edebilmek için en az kaç puan almam gerekir?

TYT puanının en az 150 ve üzeri olması gerekmektedir.

Lisans programlarını tercih edebilmek için en az kaç puan almam gerekir?

Merkezi yerleştirmede bir lisans programını tercih edebilmek için programın puan türünde en az 180 puan almış olmak gerekmektedir.

Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) puanı nasıl hesaplanmaktadır?

Ortaöğretimde 100 üzerinden alınan diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülür. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan adayların diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınır. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacaktır.

Geçen yıl YKS puanımla bir yükseköğretim programına yerleştirildim ve kayıt yaptırdım. Bu yıl sınava girersem OBP’nin çarpılacağı katsayılarda bir değişiklik olacak mı?

Evet. 2019-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.

Geçen yıl YKS puanımla merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştim, fakat kayıt yaptırmadım. Bu yıl sınava girersem OBP’nin çarpılacağı katsayılarda bir değişiklik olacak mı?

Evet. 2019-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.

Geçen yıl meslek lisesinden mezun oldum. Bu yıl sınava girdiğimde mezuniyet alanımla ilgili lisans programlarına yerleştirme işleminde ek puan alabilecek miyim?

Bu kapsamda ek puan uygulaması sadece 30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya belirtilen tarih ve öncesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için uygulanmaz.

Meslek lisesi mezunuyum sınavsız tercih hakkım var mı?

2017 yılından itibaren ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı kaldırılmıştır.

Birden fazla ortaöğretim kurumundan diploma aldım. Ne yapmam gerekir?

Birden fazla diploması olanlar ile en az bir diploması olup 2019-2020 öğretim yılı içinde bir başka diploma alabilecek durumda olanlar, YKS değerlendirme işlemlerinde kullanılmak üzere bu okullardan birini seçmelidir. Adaylar, bu bilgilerini 23-30 Haziran 2020 tarihleri arasında ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden onaylamak zorundadır.

YKS’ ye yabancı uyruklu adaylar başvuru yapabilir mi?

Yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da sınava başvurabilirler ancak bu adaylar; yükseköğretim programları tercih süreci başlamadan önce T.C. uyruğuna geçmedikleri takdirde, 2020-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak 10 yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmezler. Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri YKS kapsamı dışında olup bu yerleştirme işlemleri, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılmaktadır.

2019-TYT puanım 200’ün üzerinde, 2020-YKS’ye girmek zorunda mıyım?

2019-TYT puanı 200 ve üzeri adaylar istedikleri takdirde bu puanlarını 2020-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2020-YKS yerleştirme işlemlerinde kullanabilirler ancak, bu adayların 2020- YKS’ye başvuru yapmış olmaları zorunludur. Bu adaylar isterlerse 2020-TYT’ye girmeden AYT/YDT oturumlarına girebilirler veya isterlerse 2020-TYT ve AYT/YDT oturumlarının tümüne de girebilirler. Ayrıntılı bilgi kılavuzda yer almaktadır.

2019-TYT puanım 200’ün üzerinde, 2020-YKS’ye bu puanım nasıl dâhil edilecek?

2019-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların, 2020-TYT nihai sınav puanlarının belirlenmesi ve bütün adayların 2020-TYT nihai başarı sıralarının oluşmasına ilişkin ayrıntılı bilgi kılavuzda yer almaktadır.

2019-TYT puanım 200’ün üzerinde 2019 yılı SAY, SÖZ, EA veya DİL puanımla bir lisans programına yerleşmek için tercihte bulunabilir miyim?

2019-TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile adayların 2019 yılı AYT ve YDT puanları 2020 yılında geçerli değildir. 2020-YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir programa yerleşmek isteyenlerin (2019-TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile) 2020-AYT ve/veya 2020-YDT oturumlarına başvuru yaparak katılmaları zorunludur. Ayrıca bu adaylar istedikleri takdirde 2020-TYT’ye de girebilirler.

Hem 2019-TYT puanım 200’ün üzerinde hem de 2020-TYT’ye girmek istiyorum, mümkün mü? Bu durumda hangi puanım geçerli olacak?

2019-TYT puanı 200’ün üzerinde olan adaylar istedikleri takdirde başvurularını yaparak 2020- TYT’ye de girebilirler. 2019-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların puanı kılavuzda ayrıntılı olarak belirtildiği şekilde dönüştürülerek adayın Dönüştürülmüş Puanı bulunacaktır. Hem 2019-TYT sınavına girerek Dönüştürülmüş Puanı olan hem de 2020-TYT sınav puanı bulunan bir adayın yüksek olan puanı, adayın 2020-TYT nihai Sınav Puanı olacaktır.

2019-TYT puanım 200’ün üzerinde, 2020-YKS’ye girmeden 2019 puanımla Özel Yetenek Sınavlarına başvurmak istiyorum. 2020-YKS’ye başvuru yapmak zorunda mıyım?

2019-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2020-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2020 yılında sadece “Özel Yetenek Sınavı” sonuçlarına göre öğrenci alacak yükseköğretim programlarına başvurmak isteyenlerin 2019-TYT Dönüştürülmüş Puanlarının hesaplanabilmesi için başvuru süresi içinde 2020-YKS başvurularını yapmaları gerekmektedir.

ÖSYM’nin yayınladığı sıkça sorulan sorular ve cevapların tamamına linkten ulaşabilirsiniz: https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2020/YKS/sss06022020.pdf