Hangi bölüm hangi puan türüyle öğrenci alacak?
Yeni sınav sistemiyle (YKS) lisans-ön lisans bölüm ve programların puan türleri değişti. Adayların puan türleriyle ilgili merak ettikleri bilgilere buradan ulaşabilirler.
TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT)
Daha önceki sınav sisteminde YGS’de 6 ayrı puan türü vardı. Yeni sınav sisteminde (YKS) sadece bir puan türü var. Üniversite tercihi yapacak adaylar bütün ön lisans programlarını Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT) puanıyla tercih edecekler. Ön lisans programları puanlarının hesaplanması için adayın çözmesi gereken testler şunlardır: Türkçe testinde 40 soru, matematik testinde 40 soruyla birlikte sosyal bilimler (Tarih testinde 5 soru, Coğrafya testinde 5 soru, Felsefe testinde 5 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde 5 soru) testi ve fen bilimleri (Fizik testinde 7 soru, Kimya testinde 7 soru, Biyoloji testinde 6 soru) testlerini çözmek zorundadır. Sadece ön lisans programlarını tercih edecek adaylar bu testleri çözmek zorundalar.
Ayrıca Temel Yeterlilik Testi’nde iki ayrı baraj puanı vardır. Bu puanların birinci barajı 150 puanıdır. TYT’de 150 barajını aşan aday ön lisans programlarını tercih etme hakkına sahiptir. TYT’nin ikinci baraj puanı ise 180’dir. Dolayısıyla 180 barajını aşan aday Alan Yeterlilik Testi’nde puanları hesaplanacaktır.
SAYISAL PUANI (SAY)
Yeni Sınav sistemiyle (YKS) sayısal alanda puan türleri değişti. Daha önceki sistemde sayısal alanda 4 ayrı (MF1, MF2, MF3, MF4) puan türü vardı. Yeni sınav sisteminde ise sayısal alanda sadece bir puan bir türü (SAY) var. Adaylar sayısal alandaki bütün meslekleri SAYISAL puanıyla tercih edecekler.
Bu bağlamda adayın Temel Yeterlilik Testi’yle birlikte Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) Matematik testinde 40 soru, Fen Bilimleri testinde 40 soru (Fizik testinde: 14 soru, Kimya testinde: 13 soru, Biyoloji testinde: 13 soru) çözmeleri gerekir. Ayrıca daha önceki yıl/yıllarda olduğu gibi bu yıl da tıp fakültesi, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik bölümlerinde baraj başarı sırası uygulanacaktır. Bu başarı sıraları şunlardır:
- Tıp Fakültesi: En düşük 50 bininci (50.000)
- Hukuk Fakültesi: En düşük 190 bininci (190.000)
- Mimarlık: En düşük 250 bininci (250.000)
- Mühendislik (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil) En düşük: 300 bininci (300.000)
- Öğretmenlik Programları (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık dahil): En düşük 300 bininci (300.000)
EŞİT AĞIRLIK PUANI (EA)
Yeni Sınav sistemiyle (YKS) eşit ağırlıklı alanda puan türleri değişti. Daha önceki sistemde eşit ağırlık alanında 3 ayrı (TM1, TM2, TM3) puan türü vardı. Yeni sınav sisteminde ise eşit ağırlıklı alanda sadece bir puan bir türü (EA) söz konusudur. Dolayısıyla bu alanda tercih yapacak adaylar Temel Yeterlilik Testi’yle birlikte Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) Matematik testinde 40 soru, Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1 testinde 40 soru (Türk Dili ve Edebiyatı: 24 soru, Tarih-1: 10 soru, Coğrafya: 6 soru) çözmeleri gerekir.
Ayrıca daha önceki yıl/yıllarda olduğu gibi bu yıl da hukuk fakültesi ve öğretmenlik alanlarında baraj başarı sırası devam edecektir. Bu başarı sıraları şunlardır:
- Hukuk Fakültesi: En düşük 190 bininci (190.000)
- Öğretmenlik Programları (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık dahil): En düşük 300 bininci (300.000)
SÖZEL PUANI (SÖZ)
Yeni Sınav sistemiyle (YKS) sözel alanın puan türleri değişti. Daha önceki sistemde sözel alanında 2 ayrı (TS1, TS2) puan türü vardı. Yeni sınav sisteminde ise sözel alanda sadece bir puan bir türü (SÖZ) var. Dolayısıyla bu alanda tercih yapacak adaylar Temel Yeterlilik Testi’yle birlikte Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinde 40 soru (Türk Dili ve Edebiyatı: 24 soru, Tarih-1: 10 soru, Coğrafya: 6 soru) çözmeleri gerekir.
Ayrıca daha önceki yıl/yıllarda olduğu gibi bu yıl da öğretmenlik alanlarında baraj başarı sırası devam edecektir. Bu başarı sırası şöyle:
- Öğretmenlik Programları: En düşük 300 bininci (300.000)
DİL PUANI (DİL)
Sınav sistemin değişmesiyle YABANCI DİL alanındaki puan türü de değişti. Daha önceki sistemde DİL alanında 3 ayrı (DİL1, DİL2, DİL3) puan türü vardı. Yeni sınav sisteminde ise DİL alanda sadece bir puan türü (DİL) söz konusudur. Bu alanda tercih yapacak adaylar Temel Yeterlilik Testi’yle birlikte Yabancı Dil Testi’nde (İngilizce:80 soru, Almanca:80 soru, Fransızca:80 soru, Arapça: 80 soru ve Rusça:80 soru dillerinin herhangi birinde) ilgili soruları çözmeleri gerekir.
Ayrıca daha önceki yıl/yıllarda olduğu gibi bu yıl da öğretmenlik alanlarında baraj başarı sırası devam edecektir. Bu başarı sırası şöyle:
- Öğretmenlik Programları: En düşük 300 bininci (300.000)