Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi

ÖSYM, YKS Sıkça Sorulan Sorular Kılavuzunu Yayımladı!

ÖSYM, YKS Sıkça Sorulan Sorular Kılavuzunu Yayımladı!

 

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvurularının başlaması üzerine, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) resmi sitesinde YKS Sıkça Sorulan Sorular ve yanıtları yayımlandı. Toplam 86 sorudan oluşan doküman, YKS hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını içeriyor.

ÖSYM tarafından yapılan açıklamada: “2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavına (2021-YKS) ilişkin “Sıkça Sorulan Sorular” ÖSYM’nin https://www.osym.gov.tr/ internet sitesinde yayınlanmıştır” denildi.

ÖSYM’nin paylaşmış olduğu, YKS Sıkça Sorulan Sorular Kılavuzunda HES Kodu ile ilgili soru ve cevaplar da bulunuyor.

 

İşte Kılavuzdaki Başlıca Sorular ve Yanıtlar

  1. ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) şifresi olmayan adaylar 2021-YKS’ye başvuru yapabilirler mi?

Fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı edinmiş olan adaylar, e-Devlet şifreleriyle ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine (AİS) giriş yapabilir ve “e-Devlet İle Kayıt Ol butonu vasıtasıyla ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine kayıt olabilirler. “e-Devlet İle Kayıt Ol” butonu vasıtasıyla ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine kayıt olduktan sonra AİS şifresi olmaksızın sınava başvurularını çevrimiçi yapabilirler.

 

  1. ÖSYM Başvuru Merkezlerine gitmeden 2021-YKS’ye başvuru yapmak mümkün mü?

ÖSYM Başkanlığımızca uygulanan sınavlara başvuru yapmak isteyen ve daha önce Aday İşlemleri Sisteminde (AİS) kaydı olmayan fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ve e-Devlet şifresi edinmiş olan adaylar, başvuru merkezlerine gitmeden ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine (AİS) kendileri çevrimiçi kayıt yaptırabilir ve sınavlara başvurularını gerçekleştirebilirler.

 

  1. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (AİS) güncel fotoğrafı olmayan adaylar 2021-YKS’ye başvuru yapabilirler mi?

Fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı edinmiş olan adaylar, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemindeki (AİS) güncel olmayan fotoğraflarını “Fotoğraf Bilgilerim” bölümündeki “T.C. Kimlik Kartı Fotoğrafımı Kullan” butonundan güncelleyebileceklerdir. Fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı olmayan adayların başvuru merkezlerine giderek fotoğraf işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekir.

 

  1. HES Kodu bilgisi 2021-YKS’ye başvuru yaparken zorunlu mudur?

2021-YKS başvurusunu yapmak isteyen aday ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (AİS) "PROFİLİM" alanında bulunan "HES KODU BİLGİLERİM" sayfasına HES Kodu bilgisini girecektir. HES Kodunun geçerlilik bitiş tarihinin, söz konusu sınavın yapılacağı günün ertesi gün veya daha ileri tarihli olması gerekmektedir

 

  1. 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavına (2021-YKS) kimler başvurabilir?

Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.

 

  1. 2021-YKS’ye başvurumu ne zaman yapabilirim?

2021-YKS’ye başvurular 04 Şubat – 02 Mart 2021 tarihleri arasındadır. Bu tarihlerde başvurunuzu yapabilirsiniz.

 

  1. 2021-YKS başvurusu için HES kodu zorunlu olacak mıdır? HES kodunu nasıl alabilirim?

Evet, 2021-YKS başvurusu için HES Kodu zorunludur. Adaylarımız HES Kodu bilgisini e-Devlet üzerinden, Hayat Eve Sığar uygulamasından ya da SMS yoluyla alabileceklerdir. Detaylı bilgi için Hayat Eve Sığar web adresini (https://hayatevesigar.saglik.gov.tr/hes.html) ziyaret ediniz.

 

  1. Başvuru merkezine giderken adayın yanında bulundurması gereken belgeler nelerdir?

Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş 2021-YKS Aday Başvuru Formu ile fotoğraflı Nüfus Cüzdanı veya fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı gerekmektedir. (Nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport dışında; Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar, Pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı, T.C. Kimlik Kartı edinme sürecinde İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar geçerli olan “fotoğraflı, imzalı-mühürlü, barkodlu-karekodlu” veya “fotoğraflı, barkodlu-karekodlu” Geçici Kimlik Belgesi geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilir.) Başvuru merkezlerinde başvuruda, fotoğrafsız kimlik belgesi kesinlikle kabul edilmeyecektir.

 

  1. Sınav ücretleri nasıl yatırılacaktır?

2021-YKS’ye başvuran adaylar seçmiş oldukları oturumlara bağlı olarak sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile 4 Şubat-3 Mart 2021 tarihleri arasında yatırabileceklerdir.

 

  1. 2021-YKS sınav/başvuru ücretleri en son ne zaman yatırılabilir?

2021-YKS sınav/başvuru ücreti ödeme için son gün 03 Mart 2021 saat 23:59 tarihidir.

 

ÖSYM tarafından yayımlanan YKS Sıkça Sorulan Sorular Kılavuzuna ulaşmak için tıklayın.