Yaz tatilinde eğitim devam edecek mi?
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna sunulan Yükseköğretim Kurulu Kanun Teklifi kabul edildi. Birçok öğretmen ve öğrenci yaz tatilinde eğitimin devam edip etmeyeceğini merak ediyordu. YÖK kanununun kabul edilmesi ile birlikte üniversitelerde, ilk ve orta öğretimde yaz tatilinde eğitim verilebileceği netleşti. Öğretmen ve öğrencileri yakından ilgilendiren YÖK kanununda önemli maddeler bulunuyor. Buna göre; öğretmen ve öğrencilerin yaz tatili de kısaltılabilecek. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Yükseköğretim Kurulu Kanunu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Öğretmenlerin izinleri kısaltılabilecek
YÖK Kanunu TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanuna göre; eğitim - öğretim faaliyetinin 2 haftadan fazla süreyle yapılamaması durumunda, uygulanacak telafi programlarının ders yılı içinde tamamlanamaz ise eğitim yaz tatilinde yapılacak. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmenlerin izinleri kısaltılabilecek. Öğretmenler, yaz tatili içinde 2 ay izinli olacak ancak bu 2 aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmelikte saptanacak meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlü olacaklar. Öğretmenlerin izinleri bir aydan az olamayacak.
Dönemin tamamı tekrar edilmeyecek!
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk eğitimin faaliyetlerinin yaz tatilinde devam edip etmeyeceği konusuna ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, ''TBMM’de kabul edilen “Telafi eğitimi düzenlemesi” kısmi ve hızlandırılmış bir “telafi” sürecini tanımlamaktadır. Dönemin bütün bir şekilde tekrarı veya yaz tatilinin ortadan kalkması söz konusu bile değildir. Çocuklarımızın yaz tatilini doyasıya yaşamasını ümit ediyoruz.'' ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Ziya Selçuk, “Okulların tatil olduğu süre kadar telafi eğitimi yapılmayacak. ‘Yazın 2 ay okullar açık olacak’ yorumu doğru değil” dedi.
Yeni ve yenilikçi açılımlar getiren yasal düzenlemeler kabul edildi
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Yükseköğretim Kurulu Kanunu ile ilgili Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Saraç, “Yükseköğretimimiz için “yeni ve yenilikçi açılımlar” getiren yasal düzenlemeler Meclisimizde kabul edildi. Yükseköğretimimizi daimi tekâmül esasında tedrici bir şekilde yeniden yapılandırma çalışmalarımızın önemli bir adımı daha tamamlanmış oldu” dedi.
Yükseköğretim Kurulu Kanununda yer alan bazı maddeler şu şekilde;
- Meslek Yüksek Okullarının öğretim görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olma şartı aranacak.
- Araştırma görevlisi kadrosuna başvurabilmek için sınavın yapılacağı yılın Ocak ayının birinci günü itibariyle otuz beş yaşını aşmamak gerekiyor.
- Açık öğretim öğrencileri katkı payı ve öğrenim ücretlerini ödemeleri ve her dönem başında kayıtları yenilemeleri koşuluyla bu sürelerle kısıtlı değil.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın açıklamalarına linkten ulaşabilirsiniz: https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2020/yok-kanunu-basin-aciklamasi.aspx
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’un açıklamalarına linkten ulaşabilirsiniz: https://www.meb.gov.tr/bakan-selcuktan-telafi-egitimi-duzenlemesine-iliskin-aciklama/haber/20710/tr