Motivasyonunuzu Artırmak için Tavsiyeler
Temelde iki türlü motivasyonumuzu sağlarız. Birincisi; dış motivasyondur. Eğer dışardan bazı kişiler ödül, ceza veya baskı ile sizleri çalıştırmaya gayret ediyorsa bu dış motivasyondur. Örnek vermek gerekirse ailenizin ‘’çalışmalısın, eğer üniversiteyi kazanamazsan lise mezunu kalırsın’’ gibi cümleler kurması.
İkinci tür motivasyon ise iç motivasyondur. ‘’Ben ders çalışmalıyım; çünkü derslerimde başarılı olursam iyi bir okul kazanır ve hayatım kolaylaşır’’ türünden kendi düşüncelerimiz iç motivasyona örnektir.
İkinci motivasyon türünün öğrenciler üzerinde daha etkili olduğu bir gerçek.
Zaman zaman hepimizin canı sıkılır. Bu çok doğaldır. Sonuçta hepimiz insanız ve duygularımız var. Kimi zaman içimizden hiç çalışmak gelmez. Kastettiğim sadece ders çalışmak değil. Her şeyden uzaklaşmak, kimseyle konuşmamak istersiniz. İşte böyle zamanlar için işinize yarayacak bazı önerilerim olacak.
Birincisi; mutlaka kendinize bir hedef belirleyin. Ve çok sık olmasa da bu hedefinize ulaştığınızla ilgili hayaller kurun. İnanın hedefinize ulaştığınızın hayalini kurmak size çok iyi gelecek. Amaç belirlemeyle ilgili yapılmış pek çok araştırma var. Bunlardan en bilindik olanı Yale üniversitesinde yapılan araştırma. 1953 yılında Yale üniversitesinde okuyanlara hedef ve amaçlarınızı açık olarak yazın diye bir anket uygulamışlar. Anketin sonucuna göre öğrencilerin sadece % 3’ü hedef ve amaçlarını belirtmiş. 20 yıl sonra yani 1973 yılında aynı öğrenciler üzerinde araştırma yapıldığında amaç ve hedeflerini belirten öğrencilerin diğer öğrencilere göre hem maddi hem de diğer konularda daha başarılı oldukları görülmüş.
İkincisi; değişim için kendinize zaman ayırın. Değişim kolay olan bir şey de değildir. Ders çalışmak, hataları en aza indirmek sabır, kararlılık ve hırs gerektirir. Emek harcamadan, alın teri dökmeden istenilen düzeye ulaşmak zor. Ancak çalıştığınızın karşılığını da almaya başlayacağınızı da unutmayın.
Üçüncüsü, hata yapmaktan korkmayın. Deneme sınavlarının öğrencilerin morallerini çok çabuk bozduğunu ve hemen motivasyonlarını kaybettiğini gözlemliyorum. Oysa deneme sınavlarının hatalarınızı görmeniz için bir şans olduğunu unutmamanız gerekiyor.
Dördüncüsü; ‘’HAYIR’’ demesini öğrenmeniz gerekiyor. Bence sizlerin bizim öğrenciliğimizden en büyük farkınız çevrenizde çok fazla uyaran olması. Bizler okurken ne bilgisayar ne de cep telefonu vardı. Şu anda özellikle cep telefonu öğrencilerin performansını inanılmaz derecede olumsuz etkiliyor. Cep telefonunuzu 2 saat kapatsanız dünyanın sonu gelmez.
Son olarak; olumlu düşünmeye çalışın. Sürekli karamsar olduğunuzda her şey kötüye gidiyor gibi görürsünüz. Oysa olumlu düşündüğünüzde daha iyimser, daha olumlu olur bu da sizin fiziksel yapınızdan tutun da ders çalışma sürenize kadar yansır.