Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi

Düşün, taşın, doğru karar ver!

Sınav ne kadar önemli ise sınavdan aldığınız puanı kullanarak yapacağınız tercih de aynı ölçüde önemli.

Doğru strateji ile tercihlerinizi şekillendirmek aldığınız puandan en yüksek verimi almanızın anahtarıdır. Hepinizin aklında okumayı düşündüğünüz bölüm-programlar vardır. Bununla birlikte o bölümü nerede okuyacağını da düşünmelisin. Mevcut durumun da senin tercihlerini etkileyecek. Nerede yaşıyorsun, nerede bulunmak seni mutlu eder?

Kendine şu soruları sor!

  • İstanbul dışında bir devlet üniversitesi mi, İstanbul’da bir vakıf üniversitesi mi?
  • İstanbul’daki vakıf üniversitelerinden hangisi?
  • Devlet üniversitesinde istemediğin bir bölüm mü, vakıf üniversitesinde istediğin bir bölüm mü?

Buna benzer soruları çoğaltabilirsin tabii ki fakat bu ve benzeri soruları sadece tercih haftasına bırakma. Yıl içerinde gerek üniversitelerle görüşerek gerek araştırarak bu konularla ilgili bilgi sahibi olabilirsin.

Şimdi gelelim kafamızdaki bazı sorulara.

İstanbul dışında bir devlet üniversitesi mi İstanbul’da bir vakıf üniversitesi mi?

Sınavdan sonra puanımıza baktığımızda, robotlara yüklediğimizde bazen İstanbul’daki vakıf üniversitelerinin yanında İstanbul dışında devlet üniversitelerine de yettiğini görebiliriz. Eğer İstanbul’da ikamet ediyorsan İstanbul’daki vakıf üniversitelerine yönelmen çok daha akıllıca olacaktır. Bu derslerine daha sağlıklı odaklanmanı sağlar. İstanbul dışında bir şehirde yeni bir hayat planlarken bir taraftan derslere odaklanman enerjini dersler dışında farklı sorunlara harcaman anlamına gelecektir. Şu da bir gerçek ki İstanbul’daki vakıf üniversitesine ödeyeceğiniz ücret İstanbul dışında devlet üniversitesinde konaklama, yemek, yol vb. ücretlerden daha avantajlı konumda olabilir.  

İstanbul’da ikamet etmiyorsun ama İstanbul’daki çevreni kullanarak hayatını planlayabilecek durumda isen yine İstanbul’daki vakıf üniversitelerine yönelebilirsin. Unutmayalım ki iş hayatının kalbi İstanbul’dadır ve okuyacağınız bölüm programla ilgili kendinizi donanımlı hale getirmek için gereken bütün enstrümanlar İstanbul’da fazlasıyla var.

İstanbul’daki vakıf üniversitelerinden hangisi?

İstanbul’da 40’dan fazla vakıf yükseköğretim kurumu var. Öncelikle hedeflediğin bölüm-program hangilerinde var onu inceleyebilirsin. Bu elemeden sonra geriye kalanlar arasından seçimini yapabilirsin. Bildiğin gibi İstanbul sınırları oldukça geniş bir ildir. Lokasyonu senin ulaşımına uygun olanlara odaklanman daha doğru olacaktır. Hatta bir gün üniversitenin kapısına kadar gitmeyi deneyebilirsin bu sayede eğer tercih edersen rahat gelip gidebileceğini deneyimlemiş olursun. Bir de Üniversitenin adresinden ziyade okuyacağınız bölümün bulunduğu kampüsü üniversiteyi arayarak öğrenin.

Ulaşıma uygun olduktan sonra geriye kalan üniversitelerden istediğin bölüm-programda uzmanlığına bakman önemlidir. Düşündüğün alanda tematik bir üniversiteye yönelmen laboratuvar altyapısı ve uygulamalar noktasında diğerlerinden ayrılacağı gibi iş hayatında da tercih sebebi olabilir.

Devlet üniversitesinde istemediğin bir bölüm mü vakıf üniversitesinde istediğin bir bölüm mü?

Yine sınavdan sonra puanınıza baktınız ve istediğiniz bölüm-programa devlet üniversitesinde değil vakıf üniversitesinde tutabildiğini gördünüz. Bu sebeple istediğiniz bölüm-programdan farklı olarak bir devlet üniversitesini tercih etmeye karar vermeden önce puanınızın tutabileceği vakıf üniversitelerinden ÖSYM bursları ve bu burslara ilave olarak alabileceğiniz tercih indirimi vb. indirimler konusunda bilgi alın. Bazen ezbere bir kararla istemediğiniz bir bölüme yöneldiğinizde sonra ilk fikre dönmeye çalışmak zaman ve para kaybına yola açabilir. Buna benzer örneklerle çokça karşılaşıyoruz. Vakıf üniversitelerinde ücretleri incelerken alabileceğiniz burs ve indirimlerden sonraki ücrete ve ödeme planlarına bakın ve bunun ailenize uygun olup olmadığını değerlendirmeden tercihinizi şekillendirmeyin.

Son söz, tercihlerini sıralarken puanı büyükten küçüğe doğru gideyim veya buna benzer sıralamalar yapayım demene gerek yok. En çok istediğin üniversite ve bölüme göre sıralama yapman en doğrusu olacaktır. Yapacağın tercih sırasına göre vakıf üniversitelerinde alabileceğin ilave indirimler de olacaktır bunlara da dikkat et. En çok istediğin tercihi bu zaten tutmaz diyerek eleme, denemeden bilmen mümkün değil. Ben bu tercihi ikinci sıraya yazdım ama aslında en çok beşinci sıradaki tercihi istiyordum gibi bir düşünceyle tercih yapar ve ikinci sıradaki tutarsa beşinci sıradakine kayıt olamazsınız. Bu sebeple belirlediğimiz tercihlerin sıralamasına çok dikkat ediyoruz.

Unutmayın “Hayat Tercihtir”

Hepinize başarılar dilerim.