Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi

YKS'de Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Sınava az zaman kala kaygı düzeyimizin de giderek arttığı dönemdir. Kaygının fazla artması ile birlikte süreci hatalı ya da yanlış yönlendirme...

 

Sınava az zaman kala kaygı düzeyimizin de giderek arttığı dönemdir. Kaygının fazla artması ile birlikte süreci hatalı ya da yanlış yönlendirme durumlarımız söz konusu olabiliyor.

Sınav esnasında ve sınavdan 1 gün önce bazı yanlı davranışları da değiştirmek gerekiyor:

Sınavdan bir gün önce artık zihni boşaltmak ve biraz rahatlamak gerekiyor.

Fiziksel olarak yorulmayacağımız ama aynı zamanda kafamızı da meşgul edecek aktiviteler bünyeye en iyi gelecek etkinliklerdir. Aile ile vakit geçirme ve sınav üzerine çok konuşmamak kaygı düzeyimizi düşürmeye katkı sağlayabilir.

Sınavdan 1 gün önce ve sınav sabahı yapacağımız kahvaltıda bünyemizi yoracak gıdalardan uzak durmalıyız sınav sabahı hafif bir kahvaltı ile sınava girebiliriz örneğin. 1 gün öncesinde yenecek ağır yemekler ve sınav günü ağır kahvaltı sınav performansını da olumsuz etkileyecek bir durumdur.

Sınava kadar olan zaman diliminde akşam yatış ve kalkış saatlerimizi sınav gününe göre programlamak ve vücudumuzu buna alıştırma oldukça önemlidir. Sınavdan 1 gün önce kaygı düzemizin yükselmesi ile uykumuzun kaçması söz konusu olabilir. Bu duruma da dikkat etmemiz kaygı düzenimizi ortalama seviyeye indirgememiz gerekiyor. Unutmayın ki bu sınava uzun süredir hazırlanıyorsunuz sonuç ne olursa olsun kişiliğinizden bir şey kaybetmiyorsunuz ve hayatta birçok şeyin telafisi olduğu gibi bu sınavın da telafisi söz konusu.

Sınav esnasında;

Sınav esnasında yapılması gereken en önemli taktik şimdiye kadar ki stratejimizi bozmamamızdır. Yani şimdiye kadar uyguladığımız deneme sınavlarındaki stratejiyi değiştirmemektir. Branşların çözüm sıralarını bu sefer şu şekilde deneyeyim diyerek risk almamalısınız.

Yapılamayan takıldığımız sorular elbette olacaktır. Bunlar üzerinde çok da fazla vakit kaybetmeden, soruyu daire içerisine alarak sonradan zaman kalırsa dönüş yapacağımızı biliyor olmamız önemlidir.

İlk 5 dakika oldukça önemlidir; kaygı düzeyinin en yüksek olduğu zamandır. Bu sebeple hata yapma oranımız yüksektir, yine zaman kalırsa ilk 5 dakika içerisinde çözdüğümüz soruları gözden geçirmekte fayda var.

Kimi zaman zihinsel körlük yaşayabiliriz. Bunu hissettiğimiz anda dik oturuş pozisyonuna geçerek diyafram şişirerek derin nefes alıp 30 saniye ara vermek iyi gelecektir.

Zaman kontrolünü asla elden bırakmamalıyız. Planlama açısından oldukça önemli; Panik yaşamamak adına zaman yönetimini iyi kullanmamız gerekmektedir.

Özellikle TYT için katsayı olarak bize daha fazla puan getirisi olacak branşların üzerinde durmak gerekmektedir.

Sınav esnasında çok fazla su içmek stresten de kaynaklı tuvalet ihtiyacı doğurabilir bu sebeple temkinli olmakta fayda var.

Unutmamalı ki yerinde ve dereceli kaygı düzeyi bizlere olumlu motivasyon olarak geri dönecektir düşük ve yüksek kaygı düzeyi başarımızın önündeki en büyük engeldir.

Hepinize bu süreçte başarılar dilerim.